Piwonie występują w ponad 30 gatunkach. Pochodzą z rejonów świata o umiarkowanym klimacie – rosną w południowej i wschodniej części Europy, w wielu obszarach Azji, zwłaszcza w centralnej części Chin, zaś dwie odmiany tej rośliny można znaleźć także na zachodnich wybrzeżach Ameryki Północnej. Kwitnienie piwonii ma miejsce zwykle na przełomie maja i czerwca.
Walory ozdobne peonii to przede wszystkim jej kwiaty – duże (o średnicy od 8 do nawet 20 centymetrów), okrągłe, z licznymi, gęsto skupionymi płatkami, które wyglądają, jakby układały się w mandalę. Występują w wielu barwach, najpopularniejszymi kolorami są różowy, czerwony, fioletowy oraz biały. Spotyka się również kwiaty żółte lub intensywnie purpurowe. Dużą popularnością cieszą się też stosunkowo nowe odmiany dwubarwne. Peonie zwykle klasyfikuje się jako byliny, jednak niektóre gatunki określa się jako krzewy. Te drugie są znacznie wyższe (mogą mierzyć nawet 4 metry wysokości!).
Piwonia jako roślina ozdobna uprawiana jest od około IV wieku. Ich urokiem zachwycano się na Dalekim Wschodzie, a moda na nie przywędrowała stamtąd do ogrodów wielu europejskich dworów. Choć peonia klasyfikowana jest jako roślina trująca, na przestrzeni dziejów niejednokrotnie przypisywano jej właściwości lecznicze. Z jej pomocą, a dokładniej jej korzeni, o zdrowie dbali m.in. Chińczycy. Dobroczynny wpływ przypisywano także naparom z jej liści.